-----------------------------------------------------------------------------------------------------
15/12/2020
JOC DE PISTES PER NADAL AL MUSEU DEU: "INVISIBLES"
La Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, de la qual en forma part el Museu Deu, ha preparat un joc de pistes dirigit especialment al públic familiar i local, en el qual s’hi podrà participar del 19 de desembre fins al 2 de febrer de 2021.
Els museus de la xarxa han apostat en aquestes vacances de Nadal per una activitat lúdica i divertida que no defuig ni la reivindicació, ni la reflexió. En plena pandèmia els museus s’han conjurat per assegurar una campanya de Nadal dirigida especialment al públic local i familiar, que en la situació actual veu difícil els desplaçaments llunyans, tot reivindicant la necessitat de la cultura en els temps actuals i la importància del servei que presten els museus a les seves comunitats locals.
A través del joc els museus conviden als participants a trobar aquelles peces que habitualment són invisibles en els museus perquè es tracten de grups que encara avui no tenen presència ni en el passat, ni en el present dins la nostra societat. De les dones als artistes anònims passant pels col·lectius minoritaris, els participants en el joc hauran de fer visibles les “invisibles”.
I com es juga? Els participants poden jugar a través d’Instagram o recollint l’àlbum de cromos que els museus facilitaran a l’entrada. Tots els participants rebran un premi si identifiquen un mínim de tres peces invisibles de diferents museus (publicant-les a Instagram a dirigides a @xmctte amb els hashtags #invisibles i #nom_del_museu_on_heu_fet_la_foto; o bé dipositant l’àlbum amb els cromos corresponents a les bústies habilitades a cada museu).
Entre els participants en el joc a Instagram es sortejarà una subscripció al digital Núvol, i entre els que facin l’àlbum de cromos un lot de productes de tots els museus. A més, pel sol fet de participar, rebran un carnet amb entrada gratuïta a tots els museus de la Xarxa pel 2021.
Als museus de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, fem visibles els invisibles aquest Nadal.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
20/11/2020
LA SETMANA DE LA PEDRA SECA ARRIBA AL VENDRELL
Amb el títol “L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen” el Museu Deu obre avui la seva última exposició d’enguany. La mostra, organitzada pel grup de pedra seca de Sant Vicenç de Calders, és una activitat emmarcada en la celebració del Vendrell Capital de la Cultura Catalana. L’objectiu és posar en valor aquesta tècnica de construcció tradicional i donar a conèixer la nova ruta cultural que es promou des de la Regidoria de Cultura.
Abans de la fil·loxera, el 80% del terme estava conreat i els pagesos van deixar-nos moltíssimes construccions de pedra seca. La principal característica d’aquesta tècnica és que no s’emprava cap tipus d’argamassa, morter o lligam de pasta humida. L’estabilitat de les construccions s’aconseguia a partir d’encaixar les pedres de diferents mides i amb el seu propi pes.
El progressiu abandó dels camps va fer que molts d’aquests elements anessin quedant amagats i integrats en la pròpia natura, com si en formessin part. Unes construccions que ens parlen del passat i que s’han de preservar per al futur. Perquè com deia en Fenosa...” són veritables obres d’art i un museu a l’aire lliure”.
Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO del 28 de novembre de 2018, Col·laboraXpaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca on el Museu Deu participa amb la seva mostra i rutes.
L’exposició també forma part de la 25a Setmana de la Ciència. Del 14 al 29 de novembre es porten a terme tot un munt d’activitats de disseminació científica arreu del nostre territori i, enguany hi ha nombrosos premis i sorpreses. Si veniu al Museu Deu, podreu escanejar el codi de l’exposició i participareu en el sorteig de jocs, llibres, entrades a museus, etc.
En aquesta exposició es mostren les barraques més interessants i originals, així com elements que s’engloben dins d’aquesta tècnica tan pròpia d’aquest territori, com ara pous o marges centenaris. La mostra s’ha estructurat en sis apartats: barraques; marges; baixadors i escales; cisternes o dipòsits de vinyes; trones; i altres elements constructius. Cada apartat donaria per a una exposició temàtica, però aquesta, vol ser només una invitació a iniciar aquest descobriment tan ric i variat que tenim al Vendrell.
L’exposició es completa amb la recreació d’un marge, maquetes de les diferents tipologies de construccions, objectes de treball dels margeters i un vídeo explicatiu, i es podrà visitar fins el proper 9 de gener de 2021.
Hi ha previst realitzar rutes a l’entorn de Sant Vicenç de Calders per veure in situ aquestes destacades construccions del nostre patrimoni, tot depenent de les noves mesures sanitàries.
Per a més informació: https://museus.elvendrell.net/museu-deu/ i 977666308
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
07/10/2020
JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI
Un any més celebrem les Jornades Europees de Patrimoni, per tal de donar a conèixer la riquesa i l'atractiu del nostre patrimoni cultural. Els dies 9 i 10 d'octubre podeu visitar a la sala d'exposicions temporals del Museu, la mostra "El Concurs del Segle", que commemora el 50è aniversari de la victòria del Nens del Vendrell en el Concurs de Castells de Tarragona del 1970. A més el dissabte 10 a les 19 h, de la mà dels de la camisa vermella farem una visita comentada.
El diumenge 11 d'octubre a les 13 h, s'ha organitzat una visita per descobrir "Finestres al Vendrell", itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, entre els que es troba el Museu Deu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
02/10/2020
EXPOSICIÓ: "EL CONCURS DEL SEGLE", NENS DEL VENDRELL
Un dels esdeveniments que marquen el calendari casteller cada dos anys és el Concurs de Castells de Tarragona, aquest any, malauradament, a causa de la situació que s’està vivint, no es podrà celebrar. Tot i així, la colla vendrellenca vol recordar la data en què s’hauria dut a terme, amb la inauguració d’una exposició al Museu Deu dedicada al Concurs de 1970.
Avui divendres 2 d'octubre i durant tot el mes d'octubre, es podrà visitar l'exposició que mostra com fou aquell concurs decisiu per als vendrellencs, com es va viure i les conseqüències que tingué per al món c asteller, un moment en què es trenquen els mites obre els castells folrats i el fet casteller es normalitza, donant pas a una nova era.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
22/09/2020
ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE L'ALZHEIMER: "LOS HILOS DE LA VIDA"
Aquest divendres, 25 de setembre a les 18.00 h. acollim l’acte de presentació d’un llibre coral sobre l’Alzheimer, amb la participació de cinc persones del Vendrell, entre la trentena llarga d’autors.
Los hilos de la vida (ELE Ediciones) és una antologia de relats sobre l’Alzheimer de 34 autors i autores d’arreu de Catalunya i de l’Estat, que narren històries sobre els records que es van esvaint. L’obra, que es presenta coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, ha estat una iniciativa de les vendrellenques Gracia Cerrato, d’Inmobiliaria Cerrato, i Jerusalén Torra, de L’Arc Serveis Assistencials SL, que també n’han finançat el cost. Els quatre relats d’autoria vendrellenca inclosos al recopilatori són de Marisol Zafra, Laura Escribà. Rosa Boliart i Alfons Morillas, i les il·lustracions són de la també vendrellenca Jessica Castiñeiras. Els beneficis de la venda del llibre es destinaran a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències del Vendrell i Comarca (AFAVC).
Per assistir-hi, cal reserva prèvia.
** actualiztació a 23 de setembre de 2020: Places disponibles exhaurides.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
13/07/2020
SETMANA INTENSA D'ACTES AL MUSEU DEU: Vols passar una tarda diferent?
Aquesta setmana el Museu Deu ha programant tot un seguit d’actes per a diferents tipus de públic. Petits i grans podran fruir d’activitats vinculades amb el nostre territori, perquè cal entendre el Museu Deu, no només com un espai on es mostren obres d’art, sinó també com un centre viu i obert a tothom, espai de debat i de diàleg.
Dimecres dia 15 comencem amb les “Rutes patrimonials”. A les 18h descobrirem els orígens del nucli de Coma-ruga: de zones pantanoses a grans avingudes; de joncs i fang a les antigues casetes de banys; d'aigües embassades a "banys de pila"; (banyeres situades en cabines individuals) i onatge ...
Reviurem el passat a través d'imatges antigues per conèixer els balnearis, avui desapareguts, de primera línia de mar amb el llac d'aigües cristal·lines, les cases indianes, l'aventura americana dels germans Trillas, la història del pilot de motociclisme Ramon Torras ... i passejarem fins a l'Església de Sant Ramon per contemplar els mosaics de l'artista Santiago Padrós que recorden la Coma-ruga dels anys seixanta i setanta.
El preu és de 5€ per persona i els menors de 12 anys tenen l’entrada gratuïta.
A les 18h la ruta és en castellà i a les 19h és en català.
El punt de sortida: Oficina d’Informació i Turisme de Coma-ruga.
A causa de les mesures sanitàries, cal inscripció prèvia: a la mateixa Oficina de Turisme (977680010) o rutesculturals@elvendrell.net
Dijous dia 16 és el torn de passar una tarda diferent passejant pel nucli antic del Vendrell per conèixer històries d'íbers, senyors feudals i pirates. Descobrirem els racons peculiars i anècdotes curioses viscudes al Portal del Pardo, del temple barroc de Sant Salvador o la història que amaguen les pintures de la plaça dels germans Ramon i Vidales. A més a més visitarem l’espectacular “Sala de les Catifes” del Museu Deu.
El preu és de 5€ per persona i els menors de 12 anys tenen l’entrada gratuïta.
A les 18h la ruta és en castellà i a les 19h és en català.
El punt de sortida: Museu Deu. El Vendrell.
A causa de les mesures sanitàries, cal inscripció prèvia: a la mateixa Oficina de Turisme (977680010) o rutesculturals@elvendrell.net
La idea de les rutes, que es realitzaran tots els dimecres i dijous dels mesos de juliol i agost, és que coneguis la població com si te l’expliqués un amic, passant una estona agradable, tot passejant pels carrers de la vila.
Divendres dia 17, de 18 a 20h, traurem una obra d’art al bell mig de la Plaça Nova perquè tothom pugui dir la seva! L’art és emoció, és sensació i per això volem que la gent que passi pel carrer contempli una obra d’art i pugui parlar d’allò que primer li passi pel cap. Serà el tercer cop que l’art surti al carrer, i tornarem a demanar la col·laboració de petits i grans, d’amants de l’art i de detractors... de tothom... perquè el Museu Deu és de tots!
Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. El Vendrell.977666308 / museudeu@elvendrell.net
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
02/07/2020
MUSEU DEU: SENSACIONS A LA PLAÇA NOVA
El passat 12 de juny vam treure una obra d’art al carrer. Vam posar un quadre al bell mig de la Plaça Nova per tal que tothom pogués dir la seva.
Algunes persones només miraven, d’altres s’apropaven amb incertesa, uns van seure per esplaiar-se parlant de sensacions, sentiments… però tots van poder gaudir de veure art al carrer, d’admirar una obra d’art que és de tothom. Van aparèixer moltes paraules: pena, tranquil·litat, París, tristesa, confinament, borratxera, absència…paraules vinculades amb una pintura on no calia saber ni l’autor, ni la història del quadre per tal de crear un diàleg entre l’obra d’art i l’espectador.
Aquest proper divendres dia 3 de juliol, a les sis de la tarda repetirem l’experiència. Tornarem a sortir al carrer. Tornarem a treure una obra d’art a la Plaça Nova, perquè tothom la vegi, la contempli i pugui dir la seva, si li agrada o si no, si li transmet alguna cosa o si no, no cal entendre d’art, simplement cal “sentir”… perquè com diu Ramon Gener: “En l’art tot és sensació, tot és emoció. L’obra d’art depén del sentiment i l’emoció de l’espectador”.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
09/06/2020
REOBERTURA POST COVID
El Museu Deu reobre al públic el dimecres 10 de juny.
Obrirem de 10 a 14h i de 17 a 19h, de dimarts a divendres, dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 19h.
El Museu Deu del Vendrell reobrirà les portes el dimecres 10 de juny amb les mesures preventives i les recomanacions sanitàries i higièniques, i amb totes les condicions necessàries per facilitar l’acollida del públic.
La visita:
- El Museu obrirà de 10 a 14h i de 17 a 19h de dimarts a divendres. Els dissabtes ho farà d’11 a 14h i de 17 a 19h. Els diumenges i festius estarà tancat.
- La reobertura es farà en la modalitat de visita lliure, que permetrà als visitants descobrir pel seu compte el Museu.
- L’aforament es limitarà a un terç del màxim permès.
- De moment no es programaran activitats.
Les obligacions:
- La mascareta serà obligatòria durant la visita.
- Es disposarà de gel hidroalcohòlic per als visitants a la recepció. Serà obligatori netejar-se les mans en entrar i sortir al Museu Deu.
- No es podran fer servir els serveis excepte en casos urgents.
- No es permetrà tocar objectes ni vitrines.
- Es tindrà molt en compte les indicacions del personal del museu.
La visita, de moment, es fa de forma individual o bé per unitats familiars o de convivència.
Cal respectar la distància física de 2 metres.
Temporalment s’ha eliminat l’ús de tauletes informatives i fulletons.
S’han intensificat les tasques de neteja i desinfecció dels espais.
Ens fa molta il·lusió retrobar-nos!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
28/05/2020
ENTREVISTA AL SR. DEU. REVISTA "EL XIPRERET"
El mes de novembre de l'any 1996, un grup de socis de l'Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet de Llobregat van visitar el Museu Deu. Després de quedar impressionats amb la visita, van decidir fer-li una entrevista al senyor Deu a la revista "El Xipreret"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
18/05/2020
MUSEU DEU - FESTA DIGITAL
Fa 25 anys que celebrem el Dia Internacional dels Museus, un quart de segle que el dia 18 de maig el Museu Deu s’omple d’activitat, de concerts, de presentacions, de jocs… fins i tot hem celebrat un casament civil el Dia més gran dels Museus… i és que 25 anys donen per molt!
Però avui he trepitjat el Museu Deu a les fosques, amb les portes tancades i el silenci d’un dia confinat. Estem preparant la nostra festa a les xarxes, on les portes físiques dels edificis han estat substituïdes per finestres obertes digitals.
Ja fa dies que anem de bracet de la tecnologia, que publiquem tuits, escrivim hashtags, editem videos, gaudim de visites virtuals i ens fem un tip de veure tutorials on aprenem a sentir-nos connectats en aquet espai tan estrany anomenant “confinament”. Però que voleu que us digui! Hem de ser present a les xarxes, és evident, però jo trobo a faltar les rialles dels nens, les passes dels visitants o la gent incondicional que entra al Museu simplement per fer un tomb per la Sala de les Catifes.
Com a treballadora de museu trobo a faltar el contacte amb el visitant i com a historiadora de l’art em costa substituir una visita virtual per totes les sensacions que ens pot oferir la contemplació d’una obra d’art en viu i en directe.
Ara estem preparant el desconfinament, protocols, decrets, normatives, mesures obligatòries…mentrestant aquest cap de setmana celebrarem el Dia Internacional dels Museus amb molts ànims, positivitat i esperant que ens acompanyeu, això si, digitalment i cadascú a casa seva!